Gerecht kan makkelijker optreden tegen pesten

Gerecht kan makkelijker optreden tegen pesten

10/03/16 – 18u53  Bron: BelgaHet wetsontwerp van Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld) schrapt de vereiste voor slachtoffers om zelf klacht in te dienen. © belga.

De plenaire Kamer heeft vandaag unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd dat het gemakkelijker maakt wettelijk op te treden tegen pesterijen. De tekst van Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld) schrapt de vereiste voor slachtoffers om zelf klacht in te dienen. Daardoor zal het openbaar ministerie zelf zonder klacht daders kunnen vervolgen voor belaging, bijvoorbeeld nadat de omgeving van het slachtoffer alarm heeft geslagen.

Pesten op het werk is sinds 2002 een strafrechtelijk misdrijf. Pesterijen buiten de werkvloer kunnen in principe worden vervolgd als belaging of onopzettelijke slagen en verwondingen. Maar de praktijk leert dat dit niet zo vlot verloopt. Eén van de problemen is dat het slachtoffer zelf een klacht moet indienen, wat niet altijd evident is.Het wetsvoorstel catalogeert belaging niet langer als een klachtmisdrijf, waardoor het openbaar ministerie zelf kan optreden. Een aangifte van de omgeving van een slachtoffer – leerkracht, ouder, vrienden, enzovoort – kan dus al volstaan.Wie veroordeeld wordt voor belaging, riskeert een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en een boete van 50 tot 300 euro. Dat bedrag moet worden vermenigvuldigd met zogenaamde strafrechtelijke opdeciemen. Als de feiten worden gepleegd tegen iemand van wie de kwetsbare toestand ten gevolge van de leeftijd, zwangerschap, een ziekte dan wel een lichamelijk of geestelijk gebrek of onvolwaardigheid, duidelijk was of de dader bekend was, wordt de minimumstraf verdubbeld.
Bron: Het Laatste Nieuws (http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2642866/2016/03/10/Gerecht-kan-makkelijker-optreden-tegen-pesten.dhtml)

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>